Gedeelde kostenverantwoordelijkheid
Huurders en verhuurders moeten met elkaar om tafel om de route naar 2023 en 2030 vast te leggen.
Primair is het hen toegestaan om samen afspraken te maken over de kostenverdeling voor deze verduurzaming. Is dit niet vastgelegd in een huurovereenkomst of komen partijen er samen niet uit, dan vormen de algemene voorwaarden van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) een hulpmiddel.
Hierbij zal de aard van de investering een grote rol spelen. Een voorbeeld is dat de vervanging van grootschalige installaties in de regel voor rekening van de verhuurder komt, terwijl de huurder de kosten draagt voor de vernieuwing van lichten en armaturen naar LED (zoals de voorwaarden van 2015 stellen). Er is vooralsnog geen jurisprudentie over vergelijkbare kwesties.
Contractuele vastlegging
Wat nadrukkelijk is bepaald, is de vereiste om een EPC-label te verstrekken (ROZ 2015, artikel 1.5.). Deze standaardclausule biedt echter geen uitkomst als een gebouw niet voldoet aan de minimale vereiste, label C.
Om die reden is het erg belangrijk, zowel voor huurders als verhuurders, om dit als onderdeel mee te nemen in huurvoorstellen en huuronderhandelingen. Door de kosten al bij de totstandkoming van een overeenkomst toe te wijzen, zijn verantwoordelijkheden ingekaderd en onvoorziene risico’s geminimaliseerd.